Jak niedobór witaminy D może negatywnie wpłynąć na zdrowie oczu?
Witamina D jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego organizm potrzebuje do wielu procesów życiowych. Promuje zdrowe kości i zęby, reguluje poziom insuliny, działa korzystnie na układ odpornościowy i wspomaga pracę płuc, układ krążenia oraz mózg i układ nerwowy.5 Witamina D odgrywa również istotną rolę w ochronie przed chorobami serca, wysokim poziomem krwi ciśnienie, cukrzyca, niektóre rodzaje raka, stwardnienie rozsiane oraz infekcje i zaburzenia układu odpornościowego.
Witamina D ma również kluczowe znaczenie dla zdrowia oczu. Od poprawy funkcji łez po zmniejszenie ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy i jaskry, witamina D ma pozytywny wpływ na wzrok na wiele sposobów.
Niedobór witaminy D
Niedobór witaminy D występuje wtedy, gdy w organizmie nie ma wystarczającej ilości witaminy D. Często jest to spowodowane brakiem ekspozycji na światło słoneczne, nieodpowiednimi źródłami diety i złym wchłanianiem. Brak witaminy D jest powiązany z rakiem, zaburzeniami odporności, chorobami serca, wysokim ciśnieniem krwi, osteoporozą, bólem kości, depresją, astmą, stwardnieniem rozsianym, a nawet demencją.
Niedobór witaminy D może również mieć negatywny wpływ na zdrowie oczu. Niedobór witaminy D jest związany z takimi stanami, jak związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej, retinopatia cukrzycowa, zapalenie błony naczyniowej oka, zespół suchego oka i upośledzenie funkcji łez.
Niedobór witaminy D to problem globalny, który dotyka około 1 miliarda osób. Prawie 42% wszystkich dorosłych w USA ma niedobór witaminy D, a niektórzy eksperci uważają, że te liczby mogą być jeszcze wyższe.
Istnieje wiele czynników, które mogą prowadzić do obniżenia poziomu witaminy D. Poniżej znajdują się niektóre czynniki ryzyka niedoboru witaminy D.
Czynniki ryzyka niedoboru witaminy D:
Osoby w wieku powyżej 65 lat
Niewystarczająca ekspozycja na światło słoneczne
Nadwaga lub otyłość
W diecie brakuje ryb lub nabiału
Stosowanie leków zmieniających metabolizm witaminy D
Siedzący tryb życia
Oznaki i objawy niedoboru witaminy D mogą obejmować:
Regularna choroba lub infekcja
Zmęczenie
Ból kości
Osłabienie mięśni, bóle mięśni lub skurcze
Niski nastrój
Wypadanie włosów
Najlepsze źródła witaminy D
Zapewnienie odpowiedniego światła słonecznego jest najlepszym sposobem, aby pomóc organizmowi w produkcji wystarczającej ilości witaminy D. Eksperci zalecają spożywanie 10-30 minut dziennie, kilka razy w tygodniu, aby utrzymać prawidłowy poziom we krwi. Ten czas może się zmieniać w zależności od wrażliwości skóry na światło słoneczne.
Niektóre pokarmy mogą być również dobrym źródłem witaminy D, takie jak:
Ryby: tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki, makrela i tuńczyk
Orzechy i nasiona: migdały, orzechy brazylijskie, pestki dyni i sezam
Owoce i warzywa: awokado, grzyby, ciemne warzywa liściaste, takie jak szpinak i kapusta włoska
Żółtka
Wątroba wołowa
Nabiał: ser, wzbogacone mleko, jogurt
Wzbogacone płatki zbożowe i soki
Diagnozowanie niedoboru witaminy D
Ustalenie niedoboru witaminy D może być trudne. Jeśli jednak uważasz, że możesz mieć niedobór, ważne jest, aby omówić wszelkie obawy lub objawy z lekarzem pierwszego kontaktu, który zleci odpowiednie badania.