Często zdarza się, że z wiekiem nasza wizja zaczyna się pogarszać. Świadomy wysiłek w celu utrzymania wzroku powinien być ciągłym środkiem ostrożności dla wszystkich. Zdrowie oczu, a zatem i widzenie, pogarszają się z upływem lat z powodu czynników zewnętrznych, takich jak brak ochrony przed promieniami UV i innymi (cyfrowymi) urządzeniami emitującymi światło o dużej długości fali.
Dużym czynnikiem w utrzymaniu zdrowych oczu jest dieta. Zła dieta może wywoływać choroby, takie jak cukrzyca, które mogą negatywnie wpływać na wzrok. Jednak zdrowsza dieta owoców, różnych warzyw, liściastych warzyw, orzechów i nasion jest zachęcana, gdy dąży się do dobrego zdrowia oczu. Wszystkie te rzeczy są niezbędne w diecie wegańskiej.
Przyjęcie diety wegańskiej może przynieść korzyści ciału i umysłowi. Może także pomóc w utrzymaniu zdrowego wzroku i bystrego wzroku, szczególnie w starszych latach, kiedy zwykle pojawia się wiele problemów z oczami. Poniżej znajduje się kilka wegańskich i bardzo pożywnych opcji do jedzenia teraz, aby przygotować się na przyszłość o doskonałym zdrowiu optycznym.
Jarmuż
To pożywienie jest prawdopodobnie jednym z najbardziej pełnych składników odżywczych, najzdrowszych liściastych warzyw, jakie można zjeść. Włączenie jarmużu do diety może pomóc w odchudzaniu, walce z rakiem i obniżeniu poziomu cholesterolu. Spośród wielu cudów jedzenie jarmużu może również pomóc utrzymać wzrok.
Zaćma występuje, gdy soczewka oka (oczu) zmętnia się w wyniku nagromadzenia się zanieczyszczeń i zaczyna się utleniać, zaburzając widzenie. Początek zaćmy zwykle następuje stopniowo wraz z wiekiem i jest jednym z najczęstszych zaburzeń oka. Dieta z udziałem jarmużu może zwalczyć gromadzenie się wolnych rodników, ponieważ zawiera duże ilości luteiny i zeaksantyny - obie te substancje są silnymi przeciwutleniaczami.
Zwyrodnienie plamki żółtej jest wiodącym zaburzeniem oka prowadzącym do utraty wzroku. Na razie nie ma lekarstwa na tę chorobę. Zwyrodnienie plamki występuje, gdy plamka, część siatkówki, zaczyna się rozkładać. W rezultacie twoje oko traci zdolność skupienia swojego centralnego widzenia. Mówi się, że Jarmuż zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, ponieważ te same karotenoidy, które zwalczają zaćmę - luteina i zeaksantyna.
Migdały
Migdały są powszechnie nazywane orzechami, jednak jest to nieprawda. To ziarno owocu z drzewa migdałowego zawiera nisko nasycone i wysoko nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witaminę E i przeciwutleniacze. Mówi się, że codzienna porcja migdałów przynosi korzyści zdrowotne, takie jak regulacja dobrego poziomu cholesterolu, cukru we krwi i masy ciała.
Włączenie migdałów do diety może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy. Migdały są doskonałym źródłem witaminy E, która jest kolejnym przeciwutleniaczem, który chroni oczy i inne części ciała, przed wolnymi rodnikami, które niszczą plamkę w przypadku zwyrodnienia plamki żółtej, a także zmętnia soczewkę oka w etui zaćmy.
Pomarańcze
Wiele owoców cytrusowych zawiera witaminę C, która jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem. Wśród grupy cytrusowej najbardziej zauważalne są pomarańcze. Pomarańcze mogą pomóc Ci obniżyć ciśnienie krwi, ochronić Cię przed udarem, a nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Pomarańcze zawierają także beta-karoten, który następnie przekształca się w witaminę A. Witamina A wspiera błony śluzowe oka przed wirusami, infekcjami i stanami zapalnymi. Spożycie pomarańczy, które zawierają wiele przeciwutleniaczy, również ochroni twoje przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą i jaskrą.
Jarmuż, migdały i pomarańcze to podstawa dobrze zaokrąglonej diety wegańskiej. Jeśli jesteś od dawna weganinem, twoje oczy i wzrok prawdopodobnie są w doskonałej formie. Walczycie z zanieczyszczeniami oczu i zepsuciem i być może nawet nie wiedzieliście. Zaleca się jednak przeprowadzanie co kilka lat egzaminu w celu wykrycia wyżej wymienionych zaburzeń, a także czynników zewnętrznych, które mogą utrudniać wzrok.
Dieta wegańska jest świetna dla twojego ciała fizycznie i psychicznie. A dieta zachęcająca do żywności zawierającej niezbędne składniki odżywcze przyniesie ogromne korzyści zdrowotne. Wegańskie pokarmy są bardzo często zalecane w celu obniżenia poziomu cukru we krwi, utraty wagi, ochrony przed niektórymi rodzajami nowotworów i chorób serca - i oczywiście pomagają utrzymać wzrok.